čiernobiela realita s niekedy ružovým pohľadom

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Lekári sú za vodou. Čo s učiteľmi?

(úvaha pochádza ešte z 27.11.2011, kedy boli učitelia i zdravotníci najaktívnejší a všetci sme verili v zmenu)

  

   Vyzerá to tak, že lekári svojím neoblomným postojom k požiadavkám kladeným vláde a hroziacimi odchodmi dosiahli svoje - navýšenie platu o 300€. Boli by však aj učitelia a ich hrozby úspešné na parlamentnej pôde pri vyjednávaní? Školským odborom sa nepodarilo vydolovať takmer nič pre súčasných a budúcich učiteľov a preto sa iniciátor učiteľského protestuPán Selebédi rozhodol založiť NŠO, ktoré majú (a snáď aj so sebou privedú) nový vietor a posunú rokovania ďalej (ak Boh dá, aj do úspešného konca).

 

   Otázkou však ostáva, zmení sa niečo? Dúfam, ako príslušník budúcej generácie pedagogických zamestnancov, že áno. Odpoveď na túto otázku však visí vo vzduchu. A či už to bude mať pre rady pedagógov priaznivé, alebo nulové výsledky, sa uvidí v najbližšej dobe.

 

   Na čo ale chcem poukázať týmto príspevkom, sú obe strany mincí. To, že si lekári vydobyli navýšenie o 300€ je chvályhodné. Ale akého pôvodu je dôvod Uhliarikovho konania a prečo učitelia neboli úspešní pri vyjednávaní s vládou? V mojej kompetencii sú len dohady, ktoré nemusia byť totožné so skutočnosťou, ale logicky sú zdôvodniteľné.

 

   Najzjavnejším dôvodom poľavenia požiadavkám lekárov je strach súčasnej koalície z nízkeho percenta výsledkov v predčasných marcových voľbách. Odmietavým postojom by tak vyniesli nad sebou vlastný ortieľ a keďže platí rovnica PACIENT=VOLIČ , bez lekárskej starostlivosti by sa ulice (už snáď) zaplavili protestujúcimi voličmi. [dodatok: Prečo však bývalý premiér a predseda strany Smer neprišiel s nejakým záchranným plánom, ostane asi navždy záhadou. A možno len chcel počkať, ako sa celá koalícia sama potopí a mädliť si ruky so slovami "ako som to figliarsky vyšpekuloval".]

 

   Učitelia na druhej strane, budú mať o to sťaženú pozíciu pri vyjednávaní s vládou. U ministra školstva nepochodili, keď tvrdili, že nie sú prostriedky. No prostriedky na predražený projekt Planéta Vedomostí, ktorý od začiatku kritizoval Martin Mojžiš, E. Jurzycza stiahol až po dôkladnej ukážke chýb, ktoré tento program obsahoval. Kto tu klame je aj volovi jasné. Čo by malo však za následok neobmedzený štrajk učiteľov a neprítomnosť v zamestnaní? Rodičia by museli nechať svoje ratolesti na krku niekomu inému; dovolenka sa čerpať donekonečna nedá. Som presvedčený, že našli by sa mnohí žiaci, ktorí by školu radi nechali a radšej šli robiť, a ako všetci vieme, s hlúpym národom sa ľahšie manipuluje (viď slovenské dejiny). Skončili by sme pravdepodobne pri súkromných školách, školstvo by sa spoplatnilo. Študoval by ten, kto chce, no príležitostí na pedagogickú kariéru by bolo rozhodne pomenej ako je tomu dnes.

 

   Či sa Slovensko (ne)uberie týmto smerom sa dozvieme po zložení novej vlády a priesečník požiadaviek a realizovateľných projektov nebude len v našich snoch.


politika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014